Serva bilen själv

Serva bilen själv

Serva bilen själv. Det går att spara mycket pengar på att utföra bilservicen själv. för den något så när, praktiske bilägaren. Men först skall ett varningens ord ges till bilägarna oberoende på vem som utför den normala servicen. Och det är för att undvika det allvarligaste skadan bilen kan utsättas för genom bristfällig uppmärksamhet. Glöm inte att byta rem till kamaxel efter rekommendation, som finns i bilens servicebok. Om den saknas kan märkesverkstad upplysa vid vilket mil antal den ska byta. Missar man detta så havererar motorn då remmen går av. Kostnaden för byta av minst topplocket överstiger i de flesta fall bilens värde. Den har förvandlats till en skrotbil och rekommenderas inlämning till en bilskrot i Göteborg eller dess närhet.

LÄS MER: Fixa små fel på bilen själv & spara tusenlappar

Tyvärr går alltför många bilar den här vägen. Kostnaden för byte i rätt tid är naturligtvis en bagatell i jämförelse med totalt haveri. Den intervallberoende servicen kan också ge besparingar till bilägaren. Även här finner man biltillverkarens rekommendationer i serviceboken. Det var länge sedan en bilservice krävde rundsmörjning i ett antal nipplar. I dagens bilar är det egentligen bara motorn som kräver ny olja och nya filter vid serviceintervallerna, därför kan den händige serva bilen själv. Och även om bilen inte gått så långt årligen rekommenderas ägare att ändock göra detta varje år. Vid servicetillfället bör alla lampor kollas.

LÄS MER: Tipsen för att få godkänt på besiktningen med bilen

Vid bilbesiktning är kravet av byte av någon lampa det mest frekventa felet som kräver ombesiktning. Ett råd är att läsa besiktningens checklista som kan sökas i Google. Att byta olja och filter är enkelt och kräver endast två enkla verktyg. En fast nyckel för lossning av oljepluggen på oljetråget under motorn. Och ett speciellt verktyg för att lossa filtret. Detta verktyg kan köpas på Biltema för runt 50 kr. Där kan också köpas helsyntetisk motorolja i 4-liters dunk för 299 kr och oljefilter för 50 -100 kr beroende på bilmärke. Ett luftfilter kostar ungefär 150 kr. För att förenkla oljebytet rekommenderas de detaljrika instruktionerna som man kan finna i YouTube.

Serva bilen själv. Det går att spara mycket pengar på att utföra bilservicen själv. för den något så när, praktiske bilägaren.
Serva bilen själv. Det går att spara mycket pengar på att utföra bilservicen själv. för den något så när, praktiske bilägaren.

Dessa tempon visas i detalj när man serva bilen själv:  

1: Lossa locket för oljepåfyllning. 

2: Lossa oljepluggen på tråget och ställ ett uppsamlingskärl under.

3: Lossa och byt oljefiltret.

4: Sätt tillbaka oljeplugg och dra med nyckel.

5: Fyll på den givna kvalite och kvantitet olja eller till övre märket på oljestickan. Lampor, som behöver bytas, kan ställa till med större problem.

LÄS MER: Regler för sommar och vinterdäck

Även här kan man få en utomordentlig detaljrik information genom YouTube. Efter varje servicetillfälle skall serviceboken ifyllas. Både för egen och eventuell kommande ägares skull. Nackdelen är att en märkesverkstads stämpel kommer att saknas. Men den skall ställas i relation till en besparing upp mot 5 000 kr för varje tillfälle. Det är helt klart mycket pengar en bilägare kan spara genom små enkla servicearbeten. Att försumma dessa är på sikt lika förödande som att glömma att byta rem till kamaxeln. Ett motorhaveri, som tvingar att skrota bilen är inte roligt, vill ingen uppleva. Och med tanke på att kostnaden att serva bilen själv kan stanna under 500 kr, per servicetillfälle, undvikes denna malör.

LÄS MER: Om du är tvungen att skrota bilen