Skrotning av bil

Skrotning av bil

Den 1 juni 2007 är det nya regler som gäller vid skrotning av bil. Producentansvaret innebär att en fordonsägare skall kunna lämna och skrota bilen kostnadsfritt på ett mottagningsställe. Enligt gällande regler är producenterna skyldiga att se till att bilen skrotas. Saknas vitala delar på skrotbilen T ex. katalysator, motor, växellåda eller hjul kan mottagaren begära ersättning för att ta i mot skrotbilen.

Lämna till auktoriserad bilskrot

Du kan fortfarande lämna din skrotbil själv till en auktoriserad bilskrot som avregistrerar (skrotar ut fordonet från transportstyrelsen) skrotbilen. Vilket är att föredra ekonomiskt för den som har tänkt att skrota sin bil. Dom flesta skrotar betalar en ersättning för kompletta bilar som inte saknar delar. Hur stor ersättning för skrotning av bil man får varierar från bilskrot till bilskrot. Många tar även bilar som inte är kompletta kostnadsfritt. Ring runt till skrotarna i ditt område och fråga. Även årsmodellen på skrotbilen kan vara avgörande, from. 1989 är det krav på katalysator i alla personbilar.  I katalysatorn finns det en ädelmetall (platina) som går till återvinning.

Alla säljer inte reservdelar utan en del sysslar enbart med bilåtervinning och då kan bilens vikt vara avgörande (större skrotbil = mer pengar).  Priset på järn är också en faktor, framförallt för dom som inte lever på att sälja begagnade reservdelar.  Många erbjuder även att hämta skrotbilen hemma hos dig gratis, oftast är  det då materialvärdet i skrotbilen som skall bekosta transporten till skroten.

Skrotning av bil
Skrotning av bil, skrotbilar hämtas gratis

Vad krävs när man skrotar bilen

1 Senaste utfärdade registreringsbevis del 2 (gula delen)

2 Giltig legitimation

3 Fullmakt från ägaren av bilen, om inte du är ägaren

Glöm inte att tömma din skrotbil på ägodelar och saker som inte är bilrelaterade innan du lämnar den till skroten.

Lycka till med skrotningen av din bil

LÄS MER: Miljöproplem med export av skrotbilar till Afrika