Skrotningspremier av fritidsbåtar

Skrotningspremier av fritidsbåtar

På försök har Havs- och Vattenmyndigheten avsatt två miljoner kronor till hjälp för skrotningspremier av fritidsbåtar. Erbjudandet gäller till och med 31 dec. 2018. Förutsättningarna är att båten skall vara minst 3 meter lång och väga minst 200 kg. Det finns i dag uppskattningsvis 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Dessa klassas , exakt som motsvarande skrotbilar, som miljöfarligt avfall. Kvar i vattnet avsöndrar de bottenfärger och plastrester. Och likvärdigt med skrotbilar är risken för läckage av drivmedel, oljor och glykol efter en viss tid stor. Därför uppfattas dessa vrak som en allt mer ökande miljöfara.

Bilbärgning Gbg AB betalar ut skrotningspremie för defekta och krockade bilar som är nyare än 2006. Besök hemsida bilskrotgbg.se för en kostnadsfri värdering. Äldre och sämre bilar hämtas gratis för skrotning hos en auktoriserad bilskrot.

LÄS MER: Hur gör man för att skrota bilen gratis

I motsats till en skrotbil måste ägare normalt själv betala för skrotningen av en fritidsbåt. Det finns cirka 25 återvinningsställen för sådana båtar. På grund av de relativt höga kostnaderna i samband med skrotningar är det naturligtvis frestande för ägare att dumpa sina oidentifierbara vrak på olika ställen. Och det ställer till med samma problem som dumpade skrotbil gör för markägarna. Det är förbjudet att handskas med andras ägodelar. Även om de dumpas på egen mark. Det kända miljöproblemet med dumpade skrotbilar kan nu utökas med dumpade fritidsbåtar. Men så länge de två miljonerna räcker kan ägaren till en fritidsbåt utnyttja den fria skrotningen fram till årsskiftet.

LÄS MER: Bra tips om du vill skrota bil eller båt

Den genomsnittliga skrotningskostnaden, som ersättes av Havs- och Vattenmyndigheten är 6 000 kr. Två alternativ finns för transport till ett återvinningsstället. Om ägaren vill ha hjälp med transporten skall anmälan göres på Båtreturs hemsida. Han får då svar med prisuppgift. Egen transport kan väljas. Men först måste ägaren begära och fått registreringsnummer före inlämning till skrotningen. Skrotbilars dumpning i naturen eller på andras egendomar vållar idag stora miljöproblem. Bilskrotningen är gratis hos auktoriserade bilskrotar. Samtidigt är bärgning till skroten för det mesta gratis. Trots miljöbalkens föreskrifter om ägarens ansvar föredrar vissa ägare dumpning på förbjudet ställe. Motsvarande kostnad för en fritidsbåt utan skrotningspremier av fritidsbåtar hamnar mellan 10- 20-tusen kronor för ägaren. Så det är lätt att förstå larmet om det ökande miljöproblemen med övergivna fritidsbåtar, som ägare lämnat vind för våg. Mer information om att skrota bilen och hur man gör med en förbrukad bil.

LÄS MER: Anlita auktoriserat företag när ni skrotar bil eller båt