Bilåtervinning i Karlshamn har ökat ersättningar för skrotbilar. Processen startades 2007 med Naturvårdsverkets ”Producenters ansvar” SFS 2007/185. I förordningen sattes mål samt fastställdes organisationens totala ansvar för insamling av uttjänta bilar till auktoriserade bilskrotar. Under senare decennium har utvecklingen formligen exploderat genom Stena Recyclings engagemang. Idag återvinnes över 95 % av skrotbilens vikt. Det betyder att skrotfirmors självplock av bildelar, samt demontering och återanvändning minskar gradvis. Men auktoriserade bilskrotar behövs i framtiden även om försäljning av begagnade bildelar avtar. Det finns alltid krockskadade bilar som lämnas in för skrotning som är attraktiva för privatpersoner och bilverkstäder. Att demontera och återanvända delar från dessa är lönsamt ur många aspekter. Inte minst för den besparing av energi och miljöpåverkan, som en nyproduktion kräver eller orsakar.
Det är bilägarens ansvar att se till att bilen förvaras på ett miljöriktigt sätt. Enligt miljöbalken är det brottsligt att låta en bil läcka ut vätskor i naturen. Lämna därför bilen till en bilåtervinning i Karlshamn innan den blir en miljöbov.
Bilåtervinning i Karlshamn tar emot skrotbilar gratis
Det är inte så länge sedan de auktoriserade bildemonteringarna tvingades ta emot skrotbilar gratis. Förutom bilmärken som Volvo och Volkswagen var detta ett stort ekonomiskt avbräck. Försäljning av övriga begagnade reservdelar gav dålig lönsamhet. Så mottagandet av beslutet blev inte välkommet. Idag är det ett annat tonläge. Bilåtervinning i Karlshamn ger bilvraken egna värden. Skrotfirmor bjuder över varandra i kampen om skrotbilar köpes. Vissa skrotar betalar upp till 2 000 kr vid inlämning. Hämtning av skrotbilar sker ofta gratis med bärgare. Är inte transporten för lång ges även ersättning för skrotbil. Men enligt riksdagens Motion 2017/18:246 ”Skrotbilspremier för gamla bilar” har inte bilproducenterna uppfyllt ställda krav. Många dumpade bilvrak understryker detta faktum. Allt för många defekta bilar hamnar på ”villovägar” i stället för återvinnas. För att råda bot mot svinnet rekommenderar riksdagen en utredning om återinförande av skrotningspremien. Om en sådan utföres är dock okänt.
En skrotbil klassas av Naturvårdsverket som miljöfarligt avfall och skall hanteras enligt ”Producentansvar för bilar”. Miljöförvaltningen inspekterar förordningarna genom ”Tillsyn över miljöfarliga verksamheter”. Auktoriserade bilskrotar är underordnad dessa föreskrifter och gäller för all hantering till och med saneringen av fordonsvraken. För bärgning och transport krävs också tillstånd från Länsstyrelsen. Detta skall medföras i bärgarna och visas vid eventuella kontroller. Att skrota bilen, för bilåtervinning i Karlshamn, förändrar inte arbetsgången eller gällande regler och lagar. Bildemontering kommer alltid att ha en betydande roll i processen. De miljöfarliga verksamheterna måste fortfarande utföras enligt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186”. De förändringar som görs av Naturvårdsverket resulterar ofta i ännu tuffare föreskrifter. Efter sanering av oljor, övriga vätskor och gaser måste många miljöklassade delar demonteras och lagerhållas efter givna regler. Däck, batteri, air-bags, viss elektronik samt delar med miljöfarliga ämnen, som exempel bly, skall hanteras enligt förordningen.
Miljövänlig bilåtervinning i Karlshamn
När bilskrovet är fri från farliga ämnen och delar klassas det inte längre som miljöfarligt avfall. Det pressas ihop för vidare transport och behandling till bilåtervinning i Karlshamn. Ofta är det specialiserade företag som handhar slutfaserna i processen recycling. Hammarkvarnar tuggar sönder bilvraken i småbitar. Därefter sker sortering i många led. Ämnen som järnmetaller, koppar, aluminium, icke magnetiska metaller, olika plaster, gummi, glas, textilier mm skickas för nedsmältning och återanvändning i produktion. Målet, att återvinna 95 % av fordonets vikt, har för länge sedan passerats. Pionjären i branschen är Stena Metall. Företaget, som byggde ett jätterederi genom återvinning av skrot och lump, har visat vägen till en lönsam bilåtervinning i Karlshamn. Och den ligger som grund för en ökande ersättning till bilägarna.