Liseberg Göteborgs stora turistattraktion

Liseberg Göteborgs stora turistattraktion

Liseberg Göteborgs stora turistattraktion, är riksbekant. Området som låg öster om befästningen fick sitt begynnelsenamn Lisas Berg på mitten av 1700-talet. Parken och de första byggnaderna anlades. Landeriet, som ursprungligen användes som sommarstuga, finns fortfarande kvar. Mangårdsbyggnaderna som uppfördes är idag kontorsbyggnad och värdshus. En industrianläggning, Lisebergs Sockerraffinaderi, anlades. Senaps- och ättikstillverkning bedrevs på Lisebergs Landeri under mitten av 1800-talet. En vildvuxen trädgård förvandlades till en arena som blev känd under namnet ”Balders Hage”. Och här bildades idrottssällskapet ÖIS år 1887.

LÄS MER: Tillverkning av Volvobilar på den gamla goda tiden

Olika ägare fanns till början av 1908 då Göteborgs stad övertog landeriet. En parkanläggning anlades och 1923 stod Lisebergsbanan färdig. Den blev parken största attraktionen fram till nedläggningen 1987. Redan några veckor efter invigningen hände dock en svår olycka. Efter kollision med två vagnar fick många föras till sjukhus.

Liseberg Göteborgs stora turistattraktion. Lisebergs geografiska läge i Göteborg är perfekt. Ut med E6 ser man hela nöjesfältet. Liseberg gränsar till Mölndal på den södra sidan och centrala Göteborg på den norra sidan.
Liseberg Göteborgs stora turistattraktion. Lisebergs geografiska läge i Göteborg är perfekt. Ut med E6 ser man hela nöjesfältet. Liseberg gränsar till Mölndal på den södra sidan och centrala Göteborg på den norra sidan.

Invigningen sammanföll med Göteborgs 300-årsminne. Även om firandet faktiskt var två år efter Göteborgs verkliga invigning har detta gått ur minnet. Och här har tusentals turister blandats med göteborgare i många decennier. Parken satte Göteborg på kartan långt före det glada 50-talet. Hur många par som träffats här för första gången är nog oräkneliga. Här dansades, sjöngs och åktes olika attraktioner. Många minns nog Valborgsmässo-aftonen då Liseberg slog upp sina portar. Då var det vår. Den nya sommar-stassen och sviden kläddes på, oberoende av väder och vind. Jazzen, Rota och Polketten skulle invaderas.Liseberg Göteborgs stora turistattraktion.

LÄS MER: Göta älvs historia och Göteborgarnas dricksvatten

Stora berömdheter har uppträtt. Albert Einstein med sin relativitetsteori har föreläst. Jussi Björling gav sin första konsert här. Och mycket har utvecklats. Idag finns 39 attraktioner, spel, scener, restauranger och serveringar. Dansbanan är kanske inte lika populär som under de glada tio-talen. Men den finns ändå som ett minne för de nostalgiska paren som möttes där. 

Liseberg, Göteborgs stora turistattraktion. Här har man skapad en liten bilkyrkogård mitt i Liseberg.
Liseberg Göteborgs stora turistattraktion. Här har man skapad en liten bilkyrkogård  med en skrotbil mitt i Liseberg.

Anläggningar, som Lisebergs- teatern, badet, hallen,hotellet,campingen mm, har vuxit fram. Och stora planer finns för framtiden. År 2021 firar Göteborg 400-årsjubileum. Lisebergs jubileumsprojekt skall invigas i samband med firandet. En vattenpark med ett upplevelsehotell skall uppföras. Hotellet skall integreras i parken. ”Det skall tematiseras för att bli ett upplevelseboende som saknar motstycke i Sverige” Ostindiska Kompaniet skall bli den gemensamma nämnaren för de två anläggningarna. Företaget som skapades 1731 ägde bland andra skeppet Götheborg. År 1745 förliste det utanför Älvsborgs fästning.

LÄS MER: Bohus fästning började byggas i början av 1300-talet.

Kapaciteten för besökare blir enorm. 2 800 gäster skall samtidigt kunna besöka vattenparken.400 sittplatser finns i restaurangen. Upplevelsehotellet skall ha 453 rum och ge plats för 950 personer i de olika restaurangerna. Dessutom skall det finnas 1350 kvadratmeter yta för mötes och eventanläggningar.

Liseberg Göteborgs stora turistattraktion, blir med andra ord gigantisk.

LÄS MER:  Trevligt att leva i Göteborg