Kungälvs historia

Kungälvs historia

Kungälvs historia. Enligt folkmun bildades staden under 900- talet och skulle snart bli Norges största och viktigaste stad. Detta på grund av närheten till Sverige och Danmark. Ordet Kungahälla beskrivs som stad först år 1135 av en författare. Kungahälla låg i Ytterby och är Bohusläns äldsta stad. Författaren beskriver vendernas överfall och rån som skedde detta år. Staden var Norges sydligaste utpost varför kung Håkon uppförde Ragnhildsholmens slott som skydd.

LÄS MER: Uddevalla en historisk stad i Bohuslän

Läget på den Norska delen av Hisingen skulle utgöra ett strategiskt försvarsläge. 1308 byggdes Bohus slott av kung Håkon. Slottet blev en central punkt för åtskilliga anfall och försvar som växlade mellan Norge, Sverige och Danmark. Ibland som unionsfränder och stundtals som självstående. Under 1300-talet hölls Bohus av Norge och Sverige medan danskarna anföll. Under 1500-talet var det Sveriges tur att anfalla medan Norge och Danmark försvarade. Staden brann ned helt år 1612 och flyttades in i närheten av Bohus.

LÄS MER: Mölndals historia, en förort till Göteborg

Den kallades nu för Ny-Kongelv och skulle i framtiden skyddas av fästningen. Genom freden i Roskilde år 1658 tillföll staden Sverige för alltid. Och den stolta utrikeshandeln förbjöds av den svenska kungen. Men under början av 1700-talet upplevde Bohuslän ett enormt uppsving av sillfiske. Detta medförde att förbudet med utlandshandeln upphävdes. Selma Lagerlöf har beskrivit Kungälv många gånger. Eftersom hennes bror var läkare i staden sågs hon där ofta som gäst. Och många är de kungar och drottningar som bott på Bohus slott. Genom sitt historiska läge mellan Sverige, Norge och Danmark blev staden handelscentrum i många århundraden. Staden blev helt nerbränd fyra gånger. Och den svenska kungens arme utförde två av dem år 1563 och1612.

LÄS MER: Köp begagnade bildelar till Volvo i Kungälv

Kungälv är idag Bohusläns andra stad i storlek Den industriella utvecklingen består av några uppgångar följda av nedgångar.  Kungälvs Glasbruk startade 1875 men fick läggas ned 1956. Göteborgs Kexfabrik anlades 1909 men är på väg att flyttas till Riga. ABC-fabriken som var sysselsatt med sport- och fritidsartiklar var riksbekant från starten 1909 till nedläggningen år1982.  1952 införlivades Rödbo socken på Hisingen men återlämnades 1974 till Göteborgs stad. Kungälvs historia, som krigscentrum för de tre ärkefienderna Sverige, Norge och Danmark, har upplevt sekler av skövlingar. Dessa utfördes av det land eller länder som inte hade besittningen av Bohus fästning.

LÄS MER: Säkerhetsbälte är svensk historia
LÄS OCKSÅ: Skrota bilen med gratis hämtning i Göteborg