Kostnad kontra kvalitet

Kostnad kontra kvalitet

Miljöfaktorn får inte negligeras när kostnad kontra kvalitet överväges. Kvalitetsstyrning är från början ett begrepp som leder till ett definierat måttsatt och mätbart mål. Ofta förekommer kvalitetsstyrning i samband med krav om miljöförbättringar. Dessa är definierade med satta max-värden. Vid överträdelser utgår skatter eller böter. Informationer, som enda styrmedel, till framför allt konsumenter har visat sig inte vara tillräckliga.

Kostnad kontra kvalitet. Detta är utmaningen för att lyckas, klarar man bara det ena kommer man med all sanolikhet att misslyckas.
Kostnad kontra kvalitet. Detta är utmaningen för att lyckas, klarar man bara det ena kommer man med all sanolikhet att misslyckas.

Tillverkningsindustrins syn på kvalitet skiljer sig något. Det är kundens förväntningar och behov, i kombination med kostnad, som är utslagsgivande. Därför är en noggrann marknadsanalys viktig innan målen formuleras. Japans formidabla utslagning av de europeiska motorcyklarna är en form av effektivitet. Tillverkarna avfärdade oljeläckagen som små och betydelselösa eftersom alla märken hade samma symtom. Japanarna introducerade likvärdiga cyklar med en liten skillnad. De kunde framföras av åkarna, iklädda söndagskostym, utan att få oljefläckar på byxbenen. Och motorcyklarna stod alltid glänsande rena.

LÄS MER: Fyrhjulingarnas framfart på våra vägar

Bilindustrin har varit föregångare vid uppläggning av effektiva interna kvalitetssysem. Volvo och SAAB har bidragit med revolutionerande nyheter genom sådana. SAAB, med hjälp av flygplanskonstruktörer, introducerade framhjulsdrift och senare en turboladdad motor. En Volvo Amazon utsågs till världens säkraste bil på grund av säkerhetsbältet räddar liv. Det visar också att kvalitetskänslan ökar då konsumenten erbjuds lite mer än den förväntat sig. Så kostnad kontra kvalitet kan kantra över till kvalitetens fördel. Kostnad kontra kvalitet brukar inte vara motstridig. Ofta går de hand i hand. En effektiv kvalitetsstyrning sänker kostnaden både i produktionsprocessen och eftermarknaden. De flesta svenska företag har sina kvalitetssäkringsprogram (ISO 9xxx) upplagda efter internationella standardiseringsorganisationen. Produktioner löper utan kassation av icke godkända detaljer. Garantikostnader sänks och andrahandsvärden höjs då produkternas kvalitetsmål kan hållas.

LÄS MER: Nya regler för EU mopeder

Dieselskandalen som skakade bilindustrin visar tydligt miljöfaktorns betydelse. Volkwagens manipulation av testvärden (efter system NEDC) med mängden avgasutsläpp kommer att kosta företaget 10-tals miljarder kr. Det är obestridligt, miljöfaktorn får inte negligeras när kostnad kontra kvalitet överväges.

LÄS MER: Förhöjd dieselskatt antagligen på grund av dieselskandalen
LÄS OCKSÅ: Skrota bilen i Göteborg med gratis hämtning