Frölunda Indians laget i Göteborgs hjärta

Frölunda indians laget i Göteborg

Frölunda Indians laget i Göteborgs hjärta. Det var väl någon gång i mitten av 50-talet. Gais plockade ner några skickliga bandyspelare från Värmland för att förstärka sitt bandylag. Det slog väl ut och iden att värva för att förstärka sitt lag slog rot hos Frölunda Indians skapare. Och med det startades en epok som varit upp och ner. Ibland glänsande i högsta serien och ibland respass till en lägre. Men intresset började då och har fortsatt med samma glöd under hela tiden. Även då laget fick hålla till i en lägre serie.

LÄS MER: Tre goda ting frå Göteborg

Vem minns inte legendaren Sura-Pelle med landslagskompisen Lundvall som gärna ställde upp med ett snack med sina kunder på deras bensinmack vid GP-huset. Dessa spelare höjde Frölunda indians kvalitet med flera divisioner. Genom deras inträde ökade också det lokala intresset hos Göteborgs ungdom. Genom träning bli lika duktiga ishockeyspelare som sin två idoler. De lyckliga värvningarna fortsatte med många fantomer från just Värmland. Uffe Sterner visade Göteborgs ishockeygrabbar hur det fulländade finliret skulle utföras. Blixten Henriksson, som for runt som ett Jehu på isen, visade en annan sorts effektiv spelteknik.

LÄS MER: AB Volvo i problem med avgasutsläpp

Dessa följdes av rad spelskickliga värvningar. En ny epok i historien inleddes med inkallandet av Conny Evensson som tränare. Även han naturligtvis från Värmland. Ekonomin har väl för Frölunda som många andra klubbar varierat. Vilket betytt att spelkvaliteten många gånger har varit direkt avhängigt klubbens ekonomiska läge. På den tiden fanns en superkedja bestående av Andersson, Johnsson och Kallio. Men det skulle inte räcka med bara den här trion av stjärnspelare. Att värva var det inte tal om på grund av den kärva ekonomin. Under dessa premisser föddes en snilleblixt. Frölunda indians med Conny Evensson i spetsen plockade ihop tre småknattar i en så kallad knattekedjan. Många trodde väl att Conny fått fnatten och blivit galen, som lät knattarna Joel, Magnus och ??? tillsammans äntra rinken.

LÄS MER: Värdera bil, defekt, trasig eller fungerande

I skymundan tränade Joels tvillingbror Henrik målvaktsspel långt ifrån A- lagsuppställningen. Knattetrion slog direkt igenom med dunder och brak och måste anses som en av hockeyns största sensationer. Småpojkar som åkte skjortan av stora etablerade ”busar” hade aldrig tidigare synts på en svensk rink. Tränaren Conny hade visat svensk hockey något som ingen trodde skulle vara möjligt. Han har också blivit en tränarlegend inom klubben. Joel kör på som vanligt i Frölunda indians. Som lagkapten har han länge varit den värdefullaste spelaren. Kan någon tackla som han, teka som han, peppa som han? Nej. Magnus kahnberg, som landslagsaktuell, fick sluta sin karriär i förtid på grund av ett mycket fult påhoppav en före detta lagkompis.

LÄS MER: Finnaste platserna på Hisingen

Joels bror Henrik, med från knattebegynnelsen, han ”harvar på” på andra sidan Atlanten. Som en av världens absolut skickligaste ishockeymålvakter. Den minnesgode Frölunda indains fansen glömmer aldrig Conny-epoken med de djärva satsningarna, som senare även anammats med framgång av andra klubbar.

LÄS MER: Bra bil skrot i Västra Frölunda