Förbjudna fordon

Förbjudna fordon

Det rullar många förbjudna fordon på allmänna vägar samt enskilda områden. Anledningen till detta är att ägare eller förare tror att de funnit ett kryphål i lagen. I första hand gäller anmärkningarna på mopeder och fyrhjulingar. Moped med klass1 får framföras i 45 km/tim. på allmän väg och vara registrerad och ha skylt. Föraren skall ha körkort A,A1 eller AM. Moped i klass 2 får framföras i 25 km/tim. och ha pedaler. Föraren skall ha förarbevis eller körkort och vara fyllda 15 år. För båda klasserna gäller trafikförsäkring och hjälmtvång. Båda klasserna har lagkrav att vara konstruerade efter fastställda max hastigheter . Trimmade mopeder får inte säljas. Här har man dock funnit ett kryphål. Via internet är det fritt fram att köpa en sådan moped. Så lagen rörande trimning har blivit uddlös.

LÄS MER: Varudeklaration på alla beganade bilar som säljs hos handlare

Genom att studera regler och förordningar gällande fyrhjulingar finner man andra möjligheter att kringgå stipulerade krav. Även här gäller konstruktionskrav som inte tillåter annat än laglig max hastighet. Och det mest iögonfallande är lekfordonen. Gemensamt för övriga är lägst förarålder 15 år, skyddshjälm, krav på förarbevis och registrering när fyrhjulingen användes utanför inhägnat järnvägs-, fabriks- eller tävlingsområde. Observera att egen mark inte klassas som sådant. Framförallt skall föräldrar ha detta i åtanke. Barn under 15 år som tillåts framföra en fyrhjuling kan drabbas väldigt hårt. förbjudna fordon.

Det rullar många förbjudna fordon på allmänna vägar samt enskilda områden. Anledningen till detta är att ägare eller förare tror att de funnit ett kryphål i lagen. I första hand gäller anmärkningarna på mopeder och fyrhjulingar.
Det rullar många förbjudna fordon på allmänna vägar samt enskilda områden. Anledningen till detta är att ägare eller förare tror att de funnit ett kryphål i lagen. I första hand gäller anmärkningarna på mopeder och fyrhjulingar.

Fyrhjulingar delas in i 9 klasser, förutom lekfordon finns gemensamma regler. Hjälm skall användas, den skall vara trafikförsäkrad, lägsta förarålder är 15 år. Vid körning utanför inhägnat område skall den vara registrerad De olika klasserna är individuellt konstruerade för varierande max hastigheter. Därför varierar även kraven på förarbevis eller körkortsnivå I likhet med tvåhjuliga mopeder överensstämmer alla kraven med de fyrhjuliga. Klassen, traktor A, kräver endast förarbehörig. En fyrhjulig moped, klass 2 med samma låga förarbevis är de intressantaste objekten att förvanska. För alla fyrhjulingar gäller körförbud i terrängen utan dispens.

LÄS MER: Sälj din trasiga bil i befintligt skick

De så kallade lekfordonen måste dock framställas som de farligaste vid fel val. Ett lekfordon får köras med max 6 km/tim. Den får inte heller ha förbränningsmotor för då blir det ett förbjudna fordon. Och den får inte framföras på allmän väg eller i terräng. Här måste återigen understrykas att egen mark inte skall beaktas som inhägnat område. Det är endast i gångtrafik som framförandet är lagligt. Nedanstående, som är en direkt tagen kopia ur en annons, visar alla befarade farhågor.

Liksom de vuxna så vill även barnen ha kul, äntligen kan hela familjen har samma intresse och köra ute i terrängen tillsammans! Med elstart så är det bara till att trycka och köra. Nybörjare?? Oroa er inte, tack vare reglerbar fartbegränsning och avstängning av motorn via nödstopp så är barnen säkra i ert sällskap.” 

Sådana här olagliga förslag som Förbjudna fordon skall skrotas på samma sätt som en skrotbil skall köras till närmaste bilskrot i Göteborg för omedelbar sanering av miljöfarligt innehåll och återvinning.

LÄS MER: Skrotning av bilar i Göteborg