Dags att skrota husvagnen

Dags att skrota husvagnen

Dags att skrota husvagnen. En välskött husvagn har en betydlig längre livslängd än en bil. Men även den måste någon gång anses vara uttjänad. Och därmed är det dags att låta skrota den hos någon bilskrot. Den maximala livslängden räknas till 25 år. Men många måste skrotas betydligt tidigare. Med tanke på den stora tillväxten under de senaste 30-40 åren, finns det idag åtskilliga husvagnar som borde vara skrotade. Det finns många anledningar till att en vagn skall klassa som skrotfärdig.

LÄS MER: Baskunskap när du ska skrota husvagn

Trots tillverkarnas stora insatser är fuktskadorna ägarnas stora gissel. Och när de upptäckes är det ofta för dyrt för renovering. Det börjar med en liten spricka, som är helt omöjlig att upptäcka okulärt. De utsatta punkterna är dörr- och fönster-karmar. Osynliga sprickor kan även uppstå mellan svetsade eller nitade plåtdetaljer i karossen. Övergångar mellan vägg och tak är några andra kritiska punkter. Det kan ta flera år från det att sprickan uppkom till ägaren upptäcker fuktskadan. Vagnar som ställes inne vintertid klarar sig mångfalt längre. För att minimera dessa problem kan ägaren låta fukttesta vagnen kontinuerligt.

LÄS MER: Att tänka på inför besiktning av bil och husvagn

Med nutidens effektiva fukttester upptäcks många problem. Även den minsta tillstymmelse till fuktintrång kan avslöjas. Härmed kan billiga åtgärder för tätning sättas in. Efter några år kan motsvarande kostnad överstiga 25 000 kr och då kan det vara dags att skrota husvagnen. Ett annat återkommande problem är otäta gasolanläggningar. Normalt är riskerna för sådana skador väl kända. Ett årligt trycktest av gasolsystemet rekommenderas. Men det finns tyvärr ägare som missar detta. Och en husvagn, som drabbas av

LÄS MER: Däckkrav på sommar och vinterdäck

läckage med brand, kommer med all sannolikhet att behöva skrotas. På grund av det idag stora skrotningsproblemet är det svårt att få inlämningstid till någon specialiserad husvagnsskrot. Och riskerna är därför stora att uttjänta vagnar kommer att dumpas i naturen. Dessa kan överta skrotbilarnas ställen i naturen eller på större kommunala parkeringsplatser.  Många av de auktoriserade bilskroten kan, om än motvilligt, ta emot samt skrota och avregistrera en husvagn.

LÄS MER: Skrota bilen gratis med hämtning i Göteborg
Dags att skrota husvagnen. En välskött husvagn har en betydlig längre livslängd än en bil. Men även den måste någon gång anses vara uttjänad. Och därmed är det dags att låta skrota den hos någon bilskrot.
Dags att skrota husvagnen. En välskött husvagn har en betydlig längre livslängd än en bil. Men även den måste någon gång anses vara uttjänad. Och därmed är det dags att låta skrota bilen hos någon bilskrot.

Bilskroten tar emot en skrotbil gratis för sanering och transport till ett fragmentering-företag. Tack vare 95 % materialåtervinning är hela kedjan, från hämtning till skrotning av en uttjänt personbil, gratis. Men en husvagn saknar material, som kan återvinnas på samma effektiva sätt. Därför måste ägaren räkna med en kostnad i samband med skrotningen. Normalt tar en skrot cirka 5 000 kr. för skrotningen, exklusive transport.

LÄS MER: Hämta bil eller husvagn för skrot

Det finns dock något seriöst bilskrot, som kan utföra transporten gratis. Ägaren till en skrotningsvagn kan hitta en lämplig behörig bilskrotare på Google när det är dags att skrota husvagnen. Ett sådant företag visar sitt tillstånd, för transport av miljöfarligt avfall, utgivet av Länsstyrelsen.

LÄS MER: Inget producentansvar finns för husvagnar
LÄS MER: Skrotnings firma som tar hand om husvagnar i Åtvidaberg