betala bilverkstaden svart

betala bilverkstaden svart

Man undrar hur många det är som betala bilverkstaden svart. Det har blivit allt vanligare att potentiella skrotbilar återkommer på våra landsvägar. Och det kommer att krävas kraftansträngningar för att ändra trenden. Små verkstäder, blandade seriösa och oseriösa, växer som svampar ur jorden med en takt som överskrider marknaden med bilar med reparationsbehovFör att fylla luckan av överkapacitet är det lätt att välja omhändertagning av skrotbilar som försätts i körbart och av besiktning godkänt skick. Det här är en lönsam och många gånger ”skattefri” verksamhet som generar billiga bilar till många kriminella grupperingar i samhället

LÄS MER: Bör man alltid laga trasiga bilar

Men det går naturligtvis stick i stäv med landets framtida behov att visa framsteg i miljöförbättrande åtgärder. Att godkänna återtåg av skrotbilar på landsvägar går tvärs emot ställda förhoppningar om klimatförbättring. I synnerhet då transportsektorn utpekats som ett av tre områden som kräver förbättrande åtgärder. Här och NU! Med tanke på att verksamheten med dessa renoveringar även är ingången till större illegala aktiviteter måste trenden brytas. Men det är lättare sagt än gjort. Att med hjälp av någon lagstiftning försöka lösa problemet är direkt förkastligt. Det skulle bara inbjuda till större kriminalitet och fler skulle betala bilverkstaden svart. En beroendeställning är under uppsegling och pengar är naturligtvis inblandade. För att förbättra miljön i fordonssektorn har subventioner införts i samband med nyköp av bilar. Hur detta har påverkat klimatet är det väl ingen som vet. Oftast saknas upprättade mätbara kvalitetsmål vid politikerbeslut.

LÄS MER: Hitta seriösa och billiga bilverkstäder i Göteborg

Att pengar på något sätt måste skjutas till för att lösa skrotbilsproblematiken står utom all tvivel. Och att något måste satsas på skrotbilspremier visar den nuvarande utvecklingen. Många andra europeiska länder använder med framgång något slag av skrotningspremieEftersom vi i landet inte är världsbästa inom just detta område borde det inte kännas genant att titta på några lyckade lösningar som andra länder infört. 

Misstänker man att någon betala bilverkstaden svart kan man anmälla det hos skatteverket. Problemet är inte bara att skattepengar försvinner ifrån vår välfärd. Det slår ut sunda seriösa företag som inte kan konkurrera på samma vilkor.

LÄS MER: Kriminell verksamhet med skrotbilar
LÄS OCKSÅ: Illegala exporten av uttjänta fordon till Afrika