Fixa bilen själv

Fixa bilen själv

Laga, serva och fixa bilen själv. Det är vid många tillfällen en bilägare kan välja att utföra enklare arbeten på sin bil. Besiktningsstatistiken bekräftar att så är fallet. De tre frekventaste felen som kräver ombesiktning är trasiga lampor, handbromsen tar dåligt och detta gäller för färdbromsen. Vissa lampor sitter väl gömda och instruktionsboken är inte mycket till hjälp då man vill byta någon. Det är troligtvis största anledningen till ett enkelt problem. Lampbytet, hos många modeller, kräver demontering av strålkastaren.

LÄS MER: Saker att tänka på inför bilbesiktning

Utan noggrann beskrivning är det i princip omöjligt att göra. Ett tips är att leta efter sådan beskrivning i You Tube. Vissa instruktioner är intalade på engelska men är lätta att följa eftersom alla moment visas tydligt i inspelningar som visar att det är lätt att fixa bilen själv. Vissa varningslampor på instrumentpanelen släcks inte och indikerar något fel. Instruktionsboken talar vilken komponent eller system som fallerar. Efter identifiering kollas elanslutningarna på komponenten. Oftast är det brott eller beläggning på någon ledningssko. Många gånger är det lambdasonden som slutat fungera. Kolla de anslutna stiften i kabelstycket och att strömmen finns. (följ You Tube- instr.). En lambdasond till exempel Volvo kostar 699 kr på Biltema.

KOLLA PÅ: Bärgning av skrotbil i Göteborg, You tube film

Tipset som gäller för byte av glödlampor är gångbart för alla arbeten. Instruktionerna, som är upplagda på film, är nödvändiga för att kunna utföra de egentligen enkla arbetena. Nummer två i besiktningsstatistiken är hand- och färdbromsanmärkningar. För handbromsen räcker för det mesta en åtdragning på justerskruven. Den är placerad under gummikåpan som omsluter spaken. Men leta fram lämplig instruktion på You Tube. Detta gäller även för färdbromsarna.

Att utföra den intervallbetonade servicen och fixa andra små fel kan också vara lämplig för ägaren. Tillse dock att detta inte påverkar eventuell garanti. Servicen består i huvudsak av olje- och filterbyte med några enkla tillägg. Instruktioner på vald bilmodell beskriver i detalj arbetsförloppet.  Det finns även många komponenter som slitits ner på äldre bilar. Sådana kan köpas som begagnade bilar från någon bilskrot. Det räcker med uppgivande av bilens registreringsnummer för att få passande reservdel, som sedan kan skickas till köparen. Köp begagnade delar till bilen på nätet, bildelsbasen, märkesdemo eller laga har databaser där man kan hitta rätt reservdelar.

LÄS MER: Bästa tipsen om du måste skrota bilen

Ett allmänt tips är. Studera alltid de filmade instruktionerna före beslut och bedöm svårighetsgraden. Det är stora besparingar en något så när händig ägare kan göra. Framför allt är det två saker man bör eftersträva. Serva alltid bilen vad gäller olja och filter för att förhindra motorhaveri. I samband med detta var observant och rätta till de frekventa felen som upptäcks av bilbesiktningen. Speciellt med tanke att det är nästan häften av alla äldre bilar är behäftade med sådant fel och kräver ombesiktning. Många ägare skrotar sina bilar och lämnar in dem till närmaste bilskrot och skrota bilen Göteborg eller dess närhet. Detta kanske inte behövs om man fixa bilen själv.