Uber källa till skattefusk

Uber Källa till skattefusk

Uber källa till skattefusk. Det amerikanska företaget erbjuder taxiresor som beställes och betalas via internet genom en Uber-app. Den kan laddas ner för Android, IOS eller Windows 10 Mobile. Företaget bildades 2009 och har vuxit lavinartat. Efter några år fanns tjänsten att tillgå i 55 länder. Och företaget värderades till 15 miljarder dollar. Från 2013 hade Stockholm tillgång till appen. Senare introducerades systemet även i Göteborg. Här startades samåkningstjänsten Uber Pob. Det medförde att privatpersoner kunde utföra betalda resor genom erhållande av tjänster via appen. Skatteverket observerade utvecklingen och meddelade att all betalning måste tas upp som lön i deklarationen.

LÄS MER: Fusk med skrotning av bilen

Genom appen kan beställaren och taxiföraren kommunicera med varandra. Via en karta kan bilens framkörning till kunden betraktas. Även betalningen sker genom appen. Uber drar upp mot 20 procent för tjänsterna, medan chauffören får behålla resten. De svenska förarna bedömdes dock hårt av Skattemyndigheterna. Transportstyrelsen har också framfört hård kritik mot Ubers försök att slippa taxameter. Företaget fortsatte dock verksamheten trots att förbud infördes. Anklagelser och domar angående svart taxiverksamhet föranledde att tjänsten Uber lades ner 2016. Appen skrotades liknande en skrotbil i färd till närmaste bilskrot. I Paris utbröt kravaller. Man ansåg att Ubers förare fick förmåner genom att inte betala de avgifter som åvilade de ordinarie franska taxiägarna.

Uber källa till skattefusk. Det amerikanska företaget erbjuder taxiresor som beställes och betalas via internet genom en Uber-app.
Uber källa till skattefusk. Det amerikanska företaget erbjuder taxiresor som beställes och betalas via internet genom en Uber-app.

Uber har även i sin verksamhet testat självkörande taxibilar. Sådana bilar har körts i bland annat San Francisco och Toronto i Kanada. Men den 19 mars 2018 meddelas att en kvinna omkommit i trafiken. En självkörande Uber-taxi var orsaken. En taxiförare satt vid ratten med bilen i autonomt läge då olyckan inträffade. Detta skedde i en Volvo XC90. Företaget uppgav att det inte utvecklat den självgående tekniken. Uber hade samarbetat med många biltillverkare i sin strävan om självkörande bilar. Fallet bedömdes vara det första i sitt slag med dödlig utgång. Uppfattningen var att om Volvos system hade använts, så hade inte heller olyckan inträffat. Det medförde ändå negativa konsekvenser. Volvos planerade utlämning av självkörande bilar till privatpersoner måste revideras.

LÄS MER: Katalysator problem på Volvos lastbilar och bussar

Två månader senare inträffade en ny olycka med en självkörande bil i autonomt läge. I staden Chandler i Arizona kraschade en annan bil, som körde ut i motsatt körriktning, in i den självkörande bilen. Föraren skadades lindrigt men man var tvungen att skrota bilen, som fick bärgas till närmaste bilskrot. Här fanns dock ingen koppling till IT-företaget Uber.Uber källa till skattefusk .